Internationale kersttradities Alle kinderen houden van het kerstfeest. Jullie ook, toch?

Hebben jullie je wel eens afgevraagd hoe kerst in andere landen wordt gevierd? Het zal je nog verbazen wat er wereldwijd aan tradities en feesten zijn!

Al bij onze buren in Europa zijn er een paar verschillen, bijzondere feesten en rituelen.

“Buon Natale” is Italiaans voor “Prettige kerstdagen“. Het belangrijkste symbool tijdens de kersttijd daar is niet de kerstboom, maar de kerststal. In kerken staan grote stallen met waardevolle, handgesneden figuren. En ook in de woonkamers staat de stal in het middelpunt. Die wordt vanaf 6 december door het hele gezin opgebouwd en tot aan de kerst steeds verder aangevuld met figuren. De Italiaanse kinderen moeten wat meer geduld hebben dan jullie: zij krijgen hun cadeaus pas op de ochtend van de eerste kerstdag. Ze krijgen echter nog een tweede keer cadeaus: op 6 januari is het feest “La Befana“. Dan geeft de vriendelijke heks Befana cadeaus aan alle brave kinderen. De stoute kinderen krijgen alleen kolen in hun kousen of schoenen. Maar maak je geen zorgen: het is een speciaal soort steenkool, genaamd "dulce carbone”, en is erg zoet en lekker.

Ook in Zweden wordt niet alleen de kerstavond en de kerstdagen gevierd. Op 13 december is er het Luciafest dat in het gezin wordt gevierd maar op de kleuterschool en op school. In Zweden is er dan wel geen heks zoals in Italië, maar hier zetten de kinderen op kerstavond melkpap voor de deur. De pap is een bedankje voor de goede kabouter, de Tomte, die in elk huis in Zweden woont. Een ander leuk gebruik is dat in Zweden met kerst alle ramen open blijven staan, zodat buren en vrienden cadeaus in huis kunnen gooien. Is dat niet aardig? En op 13 januari gaat alles weer op de schop. Dan wordt de kerstboom leeggehaald en de afgetuigde boom uit de woning verwijderd.

In Griekenland gaan de kinderen met kerst zingend van huis naar huis - ze zingen traditionele kerstliederen, de zogenaamde "Kalanda". Men denkt dat dit geluk en voorspoed brengt aan de mensen die er wonen. Mensen geven ze rozijnen, vijgen en koekjes en soms zelfs wat geld. Griekse kinderen moeten nog langer op hun cadeaus wachten dan jullie. De brenger van cadeaus in Griekenland is de heilige Vassilius. Hij is de beschermheilige van de kinderen en brengt hen in de nacht van 31 december op 1 januari de cadeaus.

Kinderen in Spanje moeten nog meer geduld hebben! Zij krijgen hun cadeaus pas op 6 januari, op Driekoningen. Net als aan het kindje Jezus geven de drie heilige koningen de cadeaus aan de kinderen. Een bijzondere traditie is dat er een Driekoningentaart is waarin een figuurtje verborgen zit. Het kind dat het figuurtje in zijn stuk taart vindt, mag de hele dag koning zijn en wordt door het hele gezin als zodanig behandeld. Maar kerstavond wordt in Spanje ook gevierd. Dan komt het gezin bij elkaar voor een feestelijke maaltijd en krijgt iedereen kleine cadeautjes. Die zijn verstopt in een ton, de "urn van het noodlot", en iedereen mag daaruit een cadeau trekken. Dit gaat bijna net als bij de grote kerstloterij die elk jaar in Spanje wordt gehouden. Dat is misschien wel de grootste loterij ter wereld. Bijna elke Spanjaard doet daaraan mee en is zenuwachtig als de winnende getallen op televisie worden getrokken.

Op andere continenten wordt natuurlijk ook kerstfeest gevierd en daar wordt het nog avontuurlijker:

Je weet waarschijnlijk wel uit de vele kerstfilms hoe kerst in Amerika wordt gevierd en een aantal dingen daarvan hebben we lang geleden al overgenomen. Denk bijvoorbeeld aan de kerstman in zijn vliegende slee. De kerstman heet daar natuurlijk Santa Claus, dat weten jullie vast wel. Hij brengt de cadeaus tijdens kerstnacht, de avond vóór eerste kerstdag. Zijn vliegende slee zit vol met cadeaus en wordt getrokken door 8 rendieren.

In Mexico is kerst meestal geen tijd van bezinning, want daar wordt veel gedanst, gezongen en luidruchtig muziek gemaakt. Al vóór de kerst worden daar van 16 t/m 24 december de "Posadas" gevierd. Tijdens deze vieringen wordt nagespeeld hoe Maria en Jozef op kerstavond naar een herberg zochten. - Vandaar de naam "Posada", het Spaanse woord voor “herberg”. Net als Maria en Jozef gaat er een koppel langs de deuren dat om eten en een kamer vraagt. Eerst moet het stel twee keer worden weggestuurd, omdat de accommodatie vol is. Dan worden de gasten eindelijk toegelaten en kan het feest beginnen. De hele nacht wordt gegeten, gedanst en gezongen. De volgende avond is het de beurt aan een ander gezin om het feest te geven.

Kerstavond wordt in groot familieverband gevierd en de kinderen mogen heel erg lang opblijven, want de kerstmaaltijd wordt vaak laat in de nacht na de nachtmis geserveerd.

Kunnen jullie je voorstellen dat sommige mensen midden in de zomer kerst vieren? Klinkt gek, nietwaar? Maar toch is het zo. Als het bij ons winter is, is het zomer in Australië. In december is het daar echt warm. Misschien is dat de reden waarom alles in Australië zo uitbundig wordt versierd. Zowel thuis als in de winkels worden grote kunstkerstbomen neergezet en kunstsneeuw aangebracht. Veel gezinnen vieren het kerstfeest op het strand, in afwachting van de cadeaus die Santa Claus op eerste kerstdag breng - in korte broek!

De voorpret over de cadeaus wordt gedeeld door alle kinderen in de wereld! En het is bijna zover!

Ik wens jullie fijne kerstdagen!
 

Jullie Oskar